PRIMA PAGINA, RELATII

De ce stam intr-o relatie nociva mai mult decat este cazul?

 

Vreau sa fac un pic de lumina in gandurile celor care nu se simt impliniti in relatia lor actuala si care inca nu au gasit puterea sa puna punct si sa o ia de la capat cu toate invataturile primite.

Am explicat in alt articol cum poti identifica daca esti intr-o relatie toxica, iar daca relatia in care esti acum simti ca nu duce nicaieri, e bine sa fii foarte atent/a la randurile ce urmeaza!

Suntem niste persoane care iubim pe toate lumea, bine, aproape pe toata lumea. Aceasta ni se intoarce cateodata impotriva, fie ca este luata ca o slabiciune, fie ca deschiderea noastra este interpretata gresit. Oricum ar fi, totul este frumos la inceput si merita trait atat cat merge.

Uneori viata nu este mereu asa si cand luam hotararea sa ne implicam intr-o relatie e posibil ca partenerul/a sa nu fie in acelasi moment al vietii sale. Alteori ne incapatanam sa ramanem intr-o relatie nociva din cauza traumelor adunate pana acum.

Noi credem in schimbare in timp ce partenerul/a nu vrea sa se schimbe deloc. Viata este un ciclu si ce dam, aia primim, de la unii invatam, iar altora le suntem profesori.

Unii oameni au tendinta sa nu aprecieze ceea ce obtin prea usor, iar altii, care au suferit, se agata cu tot ce au de o relatie cu riscul de a-l sufoca pe celalalt. Suntem atat de diferiti si totusi ne asemanam, iar asta ne face sa stam impreuna. Cand ne incapatanam sa ramanem intr-o relatie toxica, ceva din noi se otraveste si incet, incet moare indiferent de motivele pe care ni le spunem, frica este ingredientul principal.

1. Ne este frica de esec

A pune capat unei relatii nu este un capat de drum, insa asta poate insemna pentru noi ca suntem incapabili sa rezistam intr-o relatie, ca nu suntem destul de buni/e. Unele lucruri trebuie apreciate atat cat sunt si chiar daca vedem ca nu merge relatia, ne incapatanam sa ramanem acolo pana ne pierdem identitatea si ne trecem viata pe pilot automat cu aproape zero bucurii si 99% rutina!

2. Ne este frica de ce vor crede ceilalti

Uneori ramanem intr-o relatie care nu ne implineste din cauza presiunii din exterior. Familia, societatea, prietenii ne vor stigmatiza pentru ca am avut curajul sa ne revendicam libertatea si dreptul la fericire. Asta nu trebuie sa fie o chestiune de viata si de moarte, ci o redescoperire a increderii in noi si a puterii de a trece peste orice dificultate. Este o perioada buna pentru a evalua calitatea relatiilor cu cei din jur.

Oricat de critici ar fi, odata ce ai luat o decizie vor veni sa te sprijine. Dupa orice furtuna lucrurile se asaza si de data asta la un alt nivel, tu vei fi cu totul o alta persoana, iar asta se va reflecta peste tot in viata ta.

Suntem niste persoane minunate, cu toate ca mai uitam asta din cand in cand. E posibil sa primim toata iubirea si fericirea pe care ne-o dorim doar pentru ca am facut loc in viata noastra!

3. Ramai pentru credintele tale

Toata viata noastra este condusa si modelata de credintele noastre. Trebuie sa intelegem ca nu toate ne sunt folositoare.

Tu crezi ca celalalt se va schimba si ca il/o poti calauzi catre acel drum pe care tu il consideri corect. Crezi ca partenerul/a va dori sa intre intr-o relatie de lunga durata, sa se dedice si sa se implice pentru ca si tu o faci? E de ajuns sa crezi ca toata lumea e condusa de aceleasi credinte si valori ca si tine si ai sa lupti pentru relatia voastra chiar daca o vei face de unul/a singur/a.

In tot acest tumult vei pierde bucatele din tine, din dulceata si bunatatea ta. Aminteste-ti ca mereu exista cineva care le-ar dori si aprecia in timp ce tu le irosesti pe cine nu trebuie. Cateodata trebuie sa intelegi ca unii oameni si unele lucruri nu se vor schimba, iar daca ai fi ca o apa, ai invata sa le ocolesti in loc sa te opintesti straduindu-te sa le muti.

Atunci cand simti ca ai facut tot ce ai stiut la momentul respectiv si nu ai obtinut rezultatele dorite, e timpul sa schimbi cadrul si sa mergi mai departe. Fara regrete, a meritat tot efortul, orice experienta care nu a mers te-a invatat cum sa faci mai bine data viitoare. Ai invatat mai multe despre tine si despre viata!

Niciodata nu este prea tarziu, mereu ai sa intalnesti o noua persoana alaturi de care sa aplici toate cele invatate pana acum. Si in viata ca si in relatii, suntem produsul invataturilor si testelor noastre. Chiar daca inca se vad cicatricile luptelor pe care le-am purtat, ele sunt semnele intelepciunii noastre si alaturi de aerul rece al fiecarei dimineti ne face sa fim recunoscatori pentru cine suntem si pentru o noua sansa sa aratam ca putem mai mult!

Spune-mi, te simti legat/a de o relatie care nu te implineste? De ce ti se pare atat de greu sa iesi din ea? Scrie-mi un comentariu mai jos!

Cu incredere si optimism,

Sorin

Previous ArticleNext Article

1 Comment

  1. Buna ziua , trec printr-o situatie exact la fel nu ma pot debarasa de tot ceea ce se intampla imi este imposibil de greu .

Spune-ti parerea...

Multumesc! Esti o persoana sociabila! smiley-face-png-yikkpX6iE

Imparte cu prietenii