Conflictele in relatia de cuplu au o conotatie negativa pentru ca tot mai mult televiziunile prezinta discutiile in contradictoriu dintre parteneri sfarsind prin violenta. Chiar nu cred asta, de aceea am si renuntat la televizor poate de mai bine de 10 ani.
Eu cred ca exista bunatate si intelegere intre oameni, iar cand e vorba de cuplu, cred ca cei doi nu au intrat intr-o relatie pentru ca nu aveau cu cine sa se certe, ci ca sa imparta lucrurile bune si frumusetea din ei.
Insa, in cupluri mai apar divergente de opinie si asta este un lucru constructiv pentru ca asa cum lucrurile pe care le avem in comun ne tin impreuna, diferentele sunt scanteia care aprinde atractia. Ambele formeaza un liant nemaipomenit care tine cuplul impreuna pentru mult timp.
Am vorbit in alte articole despre cum sa treci peste neintelegerile din cuplu, insa azi vreau sa vedem cum le putem transforma in unele constructive care sa ne ajute si sa ne apropie in loc sa ne distanteze.
Sa incepem prin a intelege ce sunt aceste conflicte. Ele sunt o forma de curatare a spatiului mental si emotional dintre noi. Sunt un mod prin care dam voce emotiilor noastre si stabilim reguli pe care sa le acceptam reciproc.
Supararile si frustrarile fac parte din viata noastra si frumusetea vine din cum reusim sa trecem peste ele pentru ca, a le face sa dispara, inseamna a fugi de viata si de invataturile ei.
Gestionand cum trebuie neintelegerile si conflictele putem crea o conexiune foarte buna cu partenerul/a. Cand ne lasam purtati inconstient de emotiile noastre, atunci conflictele capata conotatii negative si pot denatura in violenta, iar asta le face sa fie distructive.
Pentru a transforma conflictele in discutii amicale si a le folosi pentru a te apropia de partener/a, am facut o lista cu patru trucuri pe care le-am intalnit la cuplurile ce se inteleg de minune, trucuri pe care le folosesc si eu in relatie ori de cate ori apare cate o neintelegere.
1.Timpul pentru discutie
Cand avem ceva de spus partenerului/ei mereu simtim impulsul de a o face cu prima ocazie, pe care o si cream daca e nevoie. Insa nu orice moment e prielnic pentru o discutie si de aceea e bine sa ne consultam cu partenerul/a pentru a vedea starea sa de spirit inainte.
E posibil ca celalalt sa fi avut o zi foarte grea la servici si primul lucru pe care vrea sa il faca atunci cand ajunge acasa este sa se relaxeze, mai bine cauti un pic de rabdare si mai astepti pana sa deschizi subiectul ce vrei sa il discutati.
Asta arata ca si atunci cand avem de discutat ceva in contradictoriu, o facem aratand respect fata de celalalt, punand bazele unei discutii productive din care avem amandoi de castigat.
2.Cuvintele conteaza
Discutiile denatureaza in certuri datorita cuvintelor pe care le folosim. Semantica, punctuatia si intonatia sunt de asemenea foarte importante si trebuie folosite in favoarea comunicarii, nu ca arme ce pot rani sentimentele celuilalt.
In loc sa il acuzi pe celalalt cu fraze de genul: “din cauza ta”, “asa esti tu”, “vrei sa ma faci …”, inlocuieste-le cu expresii care arata ca iti asumi partea ta de comunicare. De exemplu: “cand faci …eu ma simt”, “stiu ca esti o persoana buna chiar daca acum esti suparat/a de…”.
Sarcasmul si injuraturile e clar ca nu ajuta oricat de tentant ar fi, unele cuvinte nu pot fi retrase si odata folosite, rana lor ramane si va poate afecta relatia pe termen lung.
E usor sa folosesti cuvintele pe post de proiectile si astfel sa incepi razboiul, vezi cum e sa fii o persoana care cauta pacea pentru ca la urma urmei ai vazut ceva bun in persoana din fata ta, aminteste-ti acele lucruri frumoase!
3.Fii coerent/a si ramai la subiect
Stiu ca in acele momente de tensiune iti amintesti de toate relele, insa un mod sigur de a ajunge la conflict este rememorarea trecutului. Intelege ca in trecut nu poti schimba nimic, asa ca ramai la subiect si cauta o solutie in prezent. Daca totusi sunt multe de rezolvat in trecut, fa-o cu alta ocazie, luati-le pe rand, cu bunatate si intelegere o sa le scoateti la capat.
4.Fara santaj emotional
Stii ce este ala, atunci cand sentimentele dintre voi trebuie dovedite prin rezolvarea conflictului in favoarea ta. Cere ceea ce vrei si ofera inainte, asta e cea mai buna cale!
Cand atentia ta este pe a da nu ai timp sa te gandesti la ce primesti, iar daca vrei ceva, cere de la partener/a la modul frumos lasand astfel sa se vada ca dorinta ta nu este una ce vine din ego, ci una ce contribuie la armonia dintre voi.
Amintiti-va ca mainile pe solduri si privirea incruntata duce cu gandul la cowboy-ii vestului salbatic, gata pregatiti pentru un duel, la fel ca si tonul ridicat ce vesteste inceperea luptei si creeaza incordare in celalalt!
Vezi conflictele dintre voi ca o provocare la comunicare, un mod de a va arata intelepciunea si sentimentele, nu ca pe o lupta pentru putere. Priviti-va ca doi oameni care isi dau tot interesul sa creasca relatia dintre voi la potentialul ei maxim.
Se spune ca certurile inseamna o proasta comunicare, iar comunicarea este cel mai important aspect al oricarei relatii! Cu aceste patru trucuri conflictele si certurile dintre voi vor deveni moduri prin care sa va apropiati si intari mai mult relatia.
Spune-mi cum rezolvi tu conflictele din relatia ta? Te astept cu un comentariu mai jos!
Cu bucurie si intelegere,
Sorin