Cand vorbim de a invata ceva in viata, unul dintre cei mai buni profesori este experienta. Adica relatiile anterioare in care ceva nu a mers, evident mereu celalalt a fost de vina, insa avem si noi ceva de invatat!
Partea un pic mai grea este sa trecem dincolo de ego si mandrie, e usor sa arunci vina, insa intr-o relatie in care sunt implicati doi, ambii impart responsabilitatile. Asta ne ajuta sa invatam si sa facem mai bine in relatia actuala, sau daca e prea tarziu, in cea urmatoare.
Cea mai buna cale este sa spunem pur si simplu nu a mers, ca nu a fost sa fie, ca planetele nu au fost de partea noastra. Ca oricum nu era alesul/aleasa si ca am facut loc pentru altcineva mai bun! Ok?
Uitandu-ma la fostele mele relatii cat si la multe altele la care am fost martor indirect, am observat niste tipare care au contribuit la terminarea relatiilor.
1.Asteptarile
Oricat as fi vrut sa le pun mai incolo pe lista, acestea sunt un mare criminal al relatiilor. Oricat de bun/a ar fi celalalt/a, asteptarile noastre sunt mai mari si de multe ori nerealiste sau, pentru ca nici noi nu stim ce vrem, celalalt/a nu ne este pe plac. Serios?
Orice ar face ti se pare ca nu e ceea ce vrei!? Fa-ti ordine in idei, chiar pune pe o hartie ce-ti doresti pentru ca pe urma sa gasesti persoana cu acele calitati.
Dupa ce ai gasit-o, acorda-i libertate, fiecare iubim in felul nostru, este bine sa vedem cum ne exprimam iubirea si sa ne focusam pe oferit in limbajul celuilalt.
2.Compararea cu ceilalti
Atunci cand apar neintelegeri intre noi, mereu avem tendinta sa ne uitam la cei din jur. Parca relatia lor e perfecta, astia chiar nu au probleme? Iti zici!
Compararea nu este cea mai sanatoasa metoda de a-ti evalua relatia, pentru ca iei un moment de slabiciune si tensiune dintre voi si ii cauti corespondent in relatia altora, care poate este intr-un moment de inflorire.
Adevarul este ca, la fel ca si in viata, crestem atunci cand suntem provocati.
Relatia de cuplu este la fel, teste apar si e nevoie sa fim uniti si sa ne invatam lectia pentru a merge mai departe. Fiecare cuplu are ritmul sau, iar daca chiar vrei sa inveti din relatia altora, urmareste-o pe termen lung sau vorbeste cu ei despre felul in care trec peste neintelegeri.
3.Uitam de celalalt
E normal sa am o multime de lucruri de facut. Ma iau cu jobul, ma las prins de un serial care imi place sau vreau sa petrec timp cu prietenii.
Este important sa imi aloc timp mie si lucrurilor pe care iubesc sa le fac si mai apar fel de fel de situatii importante care imi necesita atentia, insa trebuie sa imi amintesc ca fiind intr-o relatie si partenerul/a, are un rol important in viata mea. Altfel, va uita ca valoreaza la fel de mult ca pasiunile, hobby-urile si prietenii din viata mea.
4.Bagajele trecutului
Am trecut deja de fostele relatii. Acum vorbesc de bagajul intamplarilor dintre noi, acele lucrurile pe care le-am iertat dar nu le-am uitat. Uneori uit sa merg mai departe si ma trezesc ca redeschid rani vechi pentru a sustine durerea actuala.
Am inteles ca trecutul nu il pot schimba. A vorbi despre ce a facut celalalt acum o saptamana sau o luna ne ofera un fals sentiment de superioritate, pentru ca stim ca orice ar face acum, nu poate schimba acel lucru si asta ne da dreptul sa fim suparati. Cu ce folos?
Adevarul este ca trecutul nu ne serveste decat ca o lectie si nu pentru a-l repeta. Invata si mergi mai departe imi spun mereu, comunicarea este cheia unei relatii fericite, asta pentru ca lasa loc de a fi in prezent si chiar a putea sa schimbam ceva.
Amandoi suntem de vina, mai mult tu! 🙂
Mereu e mai usor sa vedem greselile in altii si sa le atribuim vina pentru ce nu ne place, insa tot ce facem este sa fugim de lectii si responsabilitate. Acolo unde sunt doi, responsabilitatea se imparte si invataturile ne fac oameni mai buni, apti pentru relatii minunate.
Ai identificat in relatia ta unele tipare ce duc la certuri si tensiuni intre voi? Scrie-mi intr-un comentariu care sunt si cum treceti peste ele. Iar daca nu ati trecut, poate gasim impreuna o solutie!
Cu incredere si optimism,
Sorin
1. Asteptarile. In general in viata asteptarile sunt sursa nefericirii oamenilor, totusi, intr-o oarecare masura asteptarile sunt si cele care aduc progrese intr-o relatie. Cred ca totul depinde de lumina in care sunt puse asteptarile: fie gandesti „asa trebuie sa fie”, caz in care ai sanse extrem de mari sa ai asteptarile spulberate, fie gandesti „asa mi-as dori sa fie” caz in care vezi ca intr-o oarecare masura asteptarile sunt satisfacute si vezi unde se poate imbunatati relatia pe viitor.
2. Compararea cu ceilalti va fi mereu o idee proasta. La fel cum oamenii sunt unici, relatiile dintre ei sunt de asemenea unice si cred ca ambi parteneri ar trebui sa accepte si sa constientizeze acest fapt si sa puna problema sub forma „nu are sens sa ne comparam cu altii, ce am trait noi e unic, ce am simtit si simtim noi e unic, de ce sa nu recunoastem ca, intr-o anumita masura suntem speciali si unici?”
3. Uitam de celalalt. Cand „uitam” de celalalt eu o vad ca pe o metoda (total neproductiva) de a ne eschiva din fata unor probleme de cuplu, ori orice frica se poate invinge doar cand esti fata in fata cu ea
4. Bagajele trecutului eu cred ca intra in acesi oala cu „uitam de celalalt”, in sensul ca problemele raman acolo pana nu sunt deplin solutionate si acceptate. Cred ca ele pot fi un indicator bun al gradului de dezvoltare al comunicarii din cuplu.
Eu cred ca ar mai fi de adaugat cel putin un lucru important: lipsa sinceritatii cu tine insuti/insati. Fie ca relatia porneste cu „minciuni” pe care ti le spui de la inceput „in timp isi va da seama ca lucrul x ma deranjeaza” sau „chiar daca nu ii place acum sa fac eu lucrul y, in timp va accepta”, fie ca nu esti sincer/a cu tine cand evaluezi relatia pe parcurs. Atunci cand pretinzi ca nu te deranjeaza „chiar asa de tare” un aspect al relatiei risti ca in timp sa lasi sa creasca o cancrena, inofensiva la inceput si potential devastatoare pentru relatie mai tarziu.