Tot mai multi suntem intr-o relatie de cuplu, iar altii inca asteapta sa intalneasca persoana potrivita. Mai devreme sau mai tarziu, cand va aparea, vor forma o relatie si vor imparti aceleasi valori.
Vad tot mai des doua categorii de relatii. Cele evoluate in care partenerii sunt constienti de emotiile, cuvintele si actiunile lor.
Si cele inconstiente sau adormite, acele relatii in care partenerii sunt absenti, traiesc pe pilot automat si la fel este si relatia lor. Trec de la o zi la alta si raman impreuna pentru ca asa au stabilit cu ceva timp in urma indiferent daca ii mai leaga sau nu ceva in prezent. Sunt in permanenta reactie la ce se intampla in jurul lor, sunt victimele sistemului fara sa-si asume viata pe care o traiesc. Acele relatii in care cei doi se manipuleaza, ranesc sau jignesc unul pe celalalt, crezand ca asa e normal. Ii vezi, ii stii, te uiti si nu iti vine sa crezi ca ei nu isi dau seama!
Nivelul de constiinta la care suntem se reflecta in tot ce facem in viata noastra si mai ales in relatia de cuplu!
Tu in ce fel de relatie esti? Uite un ghid dupa care sa iti dai seama daca relatia ta este una evoluata sau una rutinata si ai sa intelegi mult mai bine inspre ce te indrepti.
1.O relatie evoluata transcede ego-ul
Partenerii nu au o nevoie disperata de atentie, ei au trecut dincolo de ego si tot ce ei impart este un rezultat al constiintei lor, nu un semnal de alarma al ignorantei.
Ei nu se cearta aruncand vina unul pe celalalt, ci isi asuma responsabilitatea si isi gasesc importanta in ceea ce fac fara sa il domine pe celalalt pentru a se simti superiori. Lupta pentru control este motivul principal de cearta intr-o relatie inconstienta. Acolo este competitie, drama, gelozie si unul din parteneri mereu va juca rolul victimei pentru a-l manipula pe celalalt.
2.Exista spatiu si libertate intr-o relatie evoluata
Partenerii isi acorda timp si spatiu pentru crestere si munca, fara presiuni, ambii inteleg cat de importanta este cresterea personala, atat pentru fiecare ca individ cat si pentru cuplu.
Intr-o relatie rutinata spatiul personal este incalcat din nevoia de importanta si dependenta creata in timp. Asta se traduce prin stagnare si dependenta emotionala, o sufocare a individului si sacrificiul lui/ei pentru relatie. Asta nu poate face parte din viata unei relatii de lunga durata si plina de iubire.
3.Vina este inlocuita cu responsabilitatea
Cand apare o provocare, partenerii nu se grabesc sa caute vinovati sau sa arunce vina pe celalalt, ci inteleg ca in orice situatie sunt o sumedenie de factori ce pot interveni si isi asuma participarea in gasirea unei solutii benefice pentru amandoi.
Intr-o relatie inconstienta partenerii se ameninta si se acuza reciproc esuand in a-si asuma responsabilitatea pentru starile lor neplacute. Mai degraba dau vina pe celalalt si il/o acuza ca le fac atata rau in loc sa fie atenti la propriile ganduri si emotii negative.
4.Exista libertate de exprimare
Acesta este un factor important, pentru ca felul in care ne manifestam este expresia personalitatii noastre si daca ar lipsi ne pierdem autenticitatea si farmecul personal.
Intr-o relatie evoluata nu exista limitari fata de ce putem spune, cu ce sa ne imbracam sau cum sa ne petrecem timpul liber. Fiecare partener este liber sa spuna si sa traiasca asa cum ii place.
Intr-o relatie inconstienta exista manipulare si control, partenerul/a care nu este evoluat/a face tot posibilul sa se impuna asupra celuilalt, prin controlul ideilor, a felului in care se imbraca, a relatiei cu prietenii si apropiatii, a vietii celuilalt intru totul.
5.Fara frica de despartire
Partenerii se iubesc, insa inteleg ca pot trai fericiti si separati. Iubirea este o stare, un sentiment ce se poate simti si trai fara a fi nevoie de prezenta fizica sau a-l poseda pe celalalt.
Intr-o relatie involuata despartirea este adesea adusa in discutie ca mijloc de manipulare al celuilalt, insa ambii vor sta impreuna si se vor sicana chiar daca relatia lor va deveni insuportabila.
6.Comunicarea este de la sine inteleasa
Intr-o relatie evoluata partenerii inteleg importanta comunicarii si fac tot posibilul sa o pastreze chiar si in situatiile tensionate. Aceasta acceptare si intelegere, le ofera libertatea de a spune ce gandesc si de a dezamorsa orice conflict inainte de a se aprinde.
Intr-o relatie inconstienta partenerii rup comunicarea, de obicei plecand sau retragandu-se in alta camera, unde dau frau gandurilor negative care ar trebui sa gaseasca solutii. In absenta comunicarii, dialogul interior creeaza scenarii groaznice in care celalalt joaca rolul unui monstru ce vrea sa te distruga.
7.Partenerii lucreaza constant la ei
Nimeni nu este perfect, insa putem sa lucram la noi si sa ne imbunatatim. Intr-o relatie constienta partenerii isi recunosc lipsurile si cauta mijloace de a se imbunatati. Asta aduce un val de schimbari pozitive ce se reflecta in relatie.
Intr-o relatie inconstienta unul sau ambii parteneri refuza evolutia si se considera mai presus de oricine. Cred ca ei cunosc adevarul suprem si oricare persoana nu este de acord primeste calificative rautacioase. In loc sa se schimbe pe ei, vor schimbarea de la partener/a, asta ducand in timp la crearea unui mediu distructiv pentru relatie si la distantarea fata de celalalt.
8.Ne simtim bine singuri
Partenerii inteleg ca pot fi fericiti si singuri, asa aleg relatia din dorinta de a impartasi cu altcineva bucuria pe care ei o traiesc. Daca nu ne putem simti bine singuri, nu o sa fim mai fericiti alaturi de altcineva, ci vom avea pe cine sa dam vina pentru nefericirea noastra.
Odata ce intelegem asta, o sa putem crea un spatiu de liniste si intelegere in care amandoi sa contribuim petrecand timp de calitate impreuna.
In relatia inconstienta acel spatiu este umplut cu timp in care certurile, barfa si nemultumirile sunt bine-venite. Fugim de singuratate si sufocam partenerul/a pentru ca nu am invatat sa gasim bucurie si implinire in noi. Rezultatul va fi pierderea individualitatii si in timp calitatea interactiunii va scadea considerabil.
Sunt multi factori de luat in calcul, suntem fiinte complexe, insa daca din semnele de mai sus ai bifat mai mult la negativ decat la pozitiv, e bine sa treci la actiune si sa faci ceva. Vorbeste cu partenerul/a, arata-i articolul sau downloadeaza ebook-ul 4 provocari care iti revolutioneaza relatia, cauta asistenta un coach sau indicatiile unui consilier, orice, doar FA ALTCEVA decat ai facut pana acum!
Te astept cu un comentariu despre unde te-ai regasit in cele de mai sus si iti voi raspunde la orice nelamurire!
Cu drag,
Sorin
uiti sa vorbesti despre complementaritate, despre cum rand pe rand fiecare din parteneri sustine si tine pe celalalt fie cand se impiedica in bobarnacele vietii sau ego, mentine centrarea in esenta si in iubire pentru sine si celalalt.. e important.. asta face sa fie trainic, armonios, nu doar cu constiinta si frecventa aliniata in planul divin.. zic si eu..
Buna Ari,
suna un pic complicat ceea ce spui tu, iar scopul meu aici este sa simplific lucrurile pentru a fi pe intelesul tuturor.
Egalitatea in relatie este prost inteleasa, nu vorbim despre supunere ci de faptul ca unul dintre parteneri este mai bun la niste capitole ale vietii si altul la altele, in multe situatii unul este „deasupra” celuilalt, insa per total situatia se egalizeaza! Masculinul si femininul se completeaza unul pe celalalt!