PRIMA PAGINA, RELATII

3 cai de rezolvare a conflictelor in relatii

 

Zi de zi luam decizii si hotarari care ne fac viata mai frumoasa sau mai complicata. Astfel, muschiul decizional creste, se intareste si devine tot mai bun, mai rapid.

Cand intram intr-o relatie de cuplu descoperim ca deciziile pe care le luam singuri si repede, trebuie sa treaca si printr-un al doilea filtru, al partenerului/ei. Uneori aceste decizii denatureaza in mici conflicte, iar majoritatea cuplurilor nu stiu cum sa le gestioneze, gasind o cale care sa fie buna si confortabila pentru amandoi.

Acest exercitiu al reconcilierii si cautarii solutiilor nu face parte din educatia noastra, trebuie sa invatam despre ecologia in relatii si cum sa ne vedem partenerii ca fiind aliati.

Deseori, cand apare un conflict, cuplurile procedeaza asa:

  • Unul din ei se sacrifica pentru a termina conflictul;
  • Unul devine “Seful” si ii da celuilalt un ultimatum in cum vor evolua lucrurile de atunci inainte;
  • Ambii cauta sa aiba dreptate angajandu-se intr-o lupta fara sfarsit;
  • Unul sau ambii se retrag si iau decizii fara sa tina cont de parerile si nevoile celuilalt pentru ca ei cred ca, partenerul/a oricum nu ar fi de acord sau nu i-ar sustine in decizia lor.

Din pacate, cele de mai sus se bazeaza pe toleranta si duc la regrete care in timp sunt ingredientele ce vor stinge flacara sentimentelor din relatie.

Cand partenerii se complac sau cedeaza doar pentru a pune capat unui conflict, o sumedenie de frici isi fac loc si cu timpul sufoca entuziasmul si dorinta de a fi alaturi de celalalt.

Hai sa vedem ce se poate face pentru a rezolva conflictele ce apar in relatii in asa fel incat ambii sa aiba de castigat pastrandu-se armonia in relatie, calea ecologica!

Atunci cand ai o discutie in contractoriu cu celalalt si simti ca el/ea nu te asculta:

1. Inceteaza sa crezi ca inca aveti o buna comunicare!

Daca tu crezi ca inca comunici eficient cu partenerul/a, cu toate ca nu reusiti sa ajungeti la o intelegere si sa gasiti o solutie care sa va multumeasca pe amandoi, e posibil ca abilitatile voastre de comunicare sa necesite imbunatatiri si munca.

Ar fi timpul sa luati in calcul lucrul cu un coach, consilier sau sa cititi o carte despre comunicarea non-violenta ce va pune bazele unor atitudini si tipare de gandire focusate pe solutii, departe de orice conflict.

Cuplurile fericite nu sunt cele care fug de conflicte, ci sunt acelea in care amandoi au devenit experti in rezolvarea conflictelor de-ndata ce apar. Au invatat ca e nevoie de iubire, o excelenta comunicare, tehnici de rezolvare ale problemelor, rabdare si inteligenta emotionala, iar toate astea combinate cu o puternica dorinta de invatare si evolutie.

2. Exprima-ti dorintele pentru a ajunge la intelegere

Foloseste cuvinte dulci si un ton placut pentru a da de inteles partenerului/ei ca ai cele mai bune intentii in gasirea unei solutii. Cu toate ca sunteti doua personalitati diferite, aminteste-i ca sunteti o echipa si ca mereu trebuie sa aveti grija unul de celalalt, atat fizic cat si emotional.

Daca unul castiga si celalalt pierde, amandoi pierdeti ca echipa, lasati iubirea sa triumfe chiar daca ratiunea este intrigata. Cu timpul veti deveni buni la aceste jocuri si cu fiecare victorie echipa va fi mai stransa si increzatoare!

3. Dati-va libertate sa veniti fiecare cu gandurile si sentimentele voastre si canalizati-le catre o solutie benefica pentru amandoi

De fiecare data cand aveti o discutie cu celalalt in care amandoi spuneti ce ganditi, fa loc si sentimentelor. Ia initiativa si intreba-l/o cum se simte in acele momente?

Cand unul vorbeste, celalalt ar trebui sa asculte cu mintea si inima deschise, fara judecati si sa se lase purtat in pielea celuilalt pentru a vedea situatia si prin ochii lui/ei.

Abia dupa ce amandoi ati vorbit si v-ati simtit ascultati puteti trece la cautarea unei solutii care sa va multumeasca pe amandoi.

Puteti face o lista cu posibile solutii pentru situatia aparuta apoi negociati eliminand variantele care va creeaza sentimente de compromis. Iar de crezi ca a ajunge la o intelegere cu partenerul/a e imposibil, ei bine, aminteste-ti ca si tu esti implicat/a si ca ai ceva de spus, poti mai mult!

Drumul spre o rezolvare a conflictelor poate parea anevoios la inceput, insa cu timpul o sa deveniti tot mai buni in a va rezolva divergentele si asta va fi rasplatita cu intarirea relatiei voastre, cresterea conexiunii dintre voi si o frumoasa iubire neconditionata catre partener/a si viata!

Tu cum iti rezolvi neintelegerile cu partenerul/a, te ascunzi ca strutul in nisip sau stai si cauti o rezolvare? Spune-mi intr-un comentariu mai jos!

Iti urez o zi fara compomisuri,

Sorin

Previous ArticleNext Article

Spune-ti parerea...

Multumesc! Esti o persoana sociabila! smiley-face-png-yikkpX6iE

Imparte cu prietenii