PRIMA PAGINA, RELATII

7 semne ca esti intr-o relatie toxica

 

Orice relatie care te raneste fizic, mental sau emotional poate fi numita ca fiind una toxica. Intr-un fel sau altul te consuma si simti ca bucati din tine se rup lasand in urma un mare gol, mult mai mare decat absenta persoanei de langa tine. Poate ai renuntat la visele tale sau te-ai indepartat de cine esti cu adevarat alunecand pe o panta a obisnuintei ca asa este viata, e timpul sa te trezesti si sa iti amintesti ca esti liber/a si ca poti mai mult.

Relatia toxica este precum un uragan ce iti aduce furtuna in timp ce iti suge toata bucuria de a trai, lasandu-te in pragul disperarii. Pentru a-ti gasi calea si a te redescoperi, iata cateva semne prin care poti sa identifici o relatie toxica.

7. Daca implica abuzuri fizice

Nu cred ca mai este atat de prezenta in zilele noastre, insa am intalnit cazuri in care disputele in cuplu nu erau tocmai civilizate.

Orice persoana matura poate spune ca violenta este o latura distructiva a comportamentului uman. O astfel de relatie necesita o interventie imediata din partea familiei, prietenilor si chiar a autoritatilor pentru a stopa urgent violenta inainte ca unul din cei implicati sa aiba de suferit.  

Daca dupa terapie sau consiliere nu se ajunge la o rezolvare, acea relatie nu are de ce continua pentru ca ii lipseste ingredientele principale ca increderea si respectul. Sa stai cu frica ca oricand poti fi ranit nu este o forma admisibila de a-ti trai viata. Acest gen de relatie toxica este, de departe, cea mai rea posibila!

6. Daca niciodata nu esti destul de bun/a

O astfel de relatie toxica este cea in care partenerul/a face glume pe seama ta, te batjocoreste si cel mai des in public. Senzatia generala este ca nu insemni nimic pentru celalalt/a si ca orice ai face nu o sa intri in gratiile lui/ei.

Poate fi si la un nivel mai subtil in care deciziile tale sunt permanent criticate si partenerul/a simte nevoia de a fi deasupra mereu. Orice decizie si idee a ta are nevoie de corectari si imbunatatiri pentru ca “nu esti in stare”. Acest control aduce indoiala si neincredere, orice mica decizie va fi luata cu frica de a nu fi destul de buna.

Se formeaza acel gen de relatie elev-profesor in care trebuie sa spui lectia zi de zi. Scaderea stimei de sine te face sa te simti rusinat/a de tine si pe termen lung se traduce prin depresie si anxietate. Este o lipsa clara de respect din partea partenerului/ei si indica o toxicitate ridicata.

5. Daca certurile si rautatile sunt la ordinea zilei

Unele neintelegeri sunt comune in relatii insa daca ele sunt tot ceea ce impartiti zi de zi, ar trebui sa te gandesti daca relatia asta duce undeva sau doar va tine pe loc.  

O alta forma este nervozitatea partenerului/ei, daca te intimideaza incat nu stii cum sa te comporti ca sa nu declansezi furia celuilalt, asta este un semn de toxicitate si duce la stres. Cu timpul discutiile voastre se pot imbogati cu injuraturi ce duc la rautate, ura si vinovatie amplificand toxicitatea dintre voi.

4. Daca relatia include manipulare

Toate semnele de pana acum includ un anumit grad de manipulare, asta fiind ingredientul principal intr-o relatie toxica. Aici vorbim de o forma mult mai subtila in care ajungi sa iti schimbi parerile si deciziile pentru a coincide cu ale partenerului/ei fara nici o cearta.

Unele unelte folosite aici sunt vina si santajul emotional. Poate fi vina a ceva ce ai facut sau nu ai facut cu ceva timp in urma, chiar si ani! Un exemplu de santaj emotional este acela prin care partenerul/a te sustine in noul tau proiect si apoi pe parcursul lui te sicaneaza cu cat de mult a investit in tine si in proiect, cu ce sacrificii a facut pentru tine si cum tu nu il/o apreciezi destul. De indata ce deciziile tale se schimba in favoarea lui/ei aceasta dispare si o falsa bucurie se asaza asupra voastra, pana data viitoare!

3. Daca exista posesivitate excesiva

Se spune ca un pic de gelozie este binevenita intr-o relatie, ca este un semn de iubire insa atunci cand devine un subiect constant de cearta inseamna ca e ceva in neregula cu cel gelos. Chiar si un zambet aruncat in trecat poate fi inceputul unei discutii.

Gelozia este toxica si incepe cu verificarea mesajelor, e-mailurilor, telefoanelor si continua cu intrebari despre timpul stat peste program, iesirile cu prietenii sau timpul petrecut cu familia. Orice incercare de a-ti dovedi devotamentul si iubirea sunt in zadar si sufocarea continua pentru ca ai ajuns proprietatea celuilalt.

 Gelozia orbeste pentru ca vine din frica de al pierde pe celalalt si frica este opusul iubirii. Dorinta de a-ti taia orice conexiune cu exteriorul nu este iubire, ci obsesia unei persoane a carei paranoia va conduce relatia!

2. Daca simti ca relatia te epuizeaza

Sunt momente in care stim ca relatia a mers prea departe si cel mai bun lucru e sa ii punem capat, insa ne incapatanam sa stam acolo fie de dragul amintirilor, fie cu gandul ca isi va reveni.

O relatie sanatoasa te face sa te simti bine, iti da energie si te umple de bucurie si fericire.

Tu cum te simti cand te gandesti la partenerul/a de langa tine si daca primul raspuns nu este un zambet de bucurie si entuziasm…poate e cazul sa cauti ce mai zic si altii despre relatii sau ca nu exista implicare.

Negativismul din relatie nu se rezuma doar la voi ci se regaseste si in sanatatea ta, cum muncesti, relatia cu prietenii si in general la felul cum vezi tu viata. Daca ai tendinta sa te tii mereu ocupat/a ca sa nu dai ochii cu partenerul/a sau simti ca relatia te stoarce de energie, e timpul sa iei o pauza sau sa faci o schimbare.

1. Daca simti ca nu esti TU

Cu timpul te poti transforma in cineva pe care nu il/o mai recunosti. Porti o masca care ascunde mahnirea din sufletul tau si faci lucruri doar pentru a fi pe placul celuilalt, renunti la hobby-urile tale iar prietenii iti spun ca nu te mai cunosc si nici tu nu te mai recunosti in preajma lor.

Renunta la vietile paralele pe care le duci si aminteste-ti ca partenerul/a te iubeste asa cum te-a cunoscut si te accepta pentru ca fiecare crestem si evoluam.

Aceste tipare comportamentale pot aparea in orice relatie intr-un moment sau altul, insa in cele toxice acestea sunt modul normal de viata. Oricare semne pot aparea si disparea, de luat in seama sunt durata si frecventa lor, dar daca ai identificat mai multe in partenerul/a tau e bine sa faci o evaluare a relatiei si sa iei masurile necesare.

Unele semne sunt mai subtile si altele clare ca soarele pe cer, cel mai usor le identificam in relatiile altora si mai greu in propria relatie, asa ca niste prieteni apropiati si deschisi sunt un ajutor de mare pret.

Daca ai intalnit relatii toxice spune-mi intr-un comentariu ce semne ai vazut si cum a evoluat relatia respectiva!

Cu drag,

Sorin

Previous ArticleNext Article

Spune-ti parerea...

Multumesc! Esti o persoana sociabila! smiley-face-png-yikkpX6iE

Imparte cu prietenii