Stii ce este casatoria?
Sigur, toti stim ce este si cu ce se mananca, dar hai sa intram in detalii si sa cautam si in dedesubturi.
Demult voiam sa scriu acest articol pentru ca vad atata suferinta in jur legata de subiectul casatoriei. Multi o fac pentru ca “trebuie facuta” fara sa se intrebe de unde stiu asta si cum va contribui acest pas la imbunatatirea vietii si a relatiei lor. Programarea sociala isi spune cuvantul si aici, indrumandu-ne spre casatorie, ne ofera niste retete despre cum sa ne comportam si sa ne pregatim pentru eventuale neplaceri ascunse sub promisiuni de mai bine.
Nu este intamplator faptul ca rata divorturilor a depasit demult 50% crescand chiar pana la 68%, asta insemnand ca aproximativ 7 din 10 casatorii sfarsesc prin divort, durata medie a casatoriei fiind 12-14 ani.(Sursa hotnews.ro)
Oamenii au uitat sa se iubeasca si au invatat sa se casatoreasca! Uite asa am facut o rima trista, dar adevarata. 🙂
Casatoria a ajuns sa fie folosita pentru a salva o relatie ce se destrama, pentru a lega o persoana de tine si a o constrange sa ramana acolo orice ar fi.
Am cautat sa vad ce este casatoria, cine a inventat-o si de ce, pentru a ajunge la semnificatia din zilele noastre.
Am inceput prin a cauta ce scrie in dictionar, care este definitia casatoriei:
CĂSĂTORÍE, căsătorii, s. f. Uniune legală, liber consimțită între un bărbat și o femeie pentru întemeierea unei familii. ♦ Trai comun între soți, viață conjugală; căsnicie. Sursa: DEX ’09 (2009)
Si as completa cu definitia din noul dictionar al limbii romane:
CĂSĂTORÍE ~i f. 1) Convenție încheiată printr-un act de stare civilă între un bărbat și o femeie, care și-au luat obligația să întemeieze o familie. A lua în ~. A da în ~. 2) Trai în comun al soților; căsnicie. Sursa: NODEX (2002)
De aici vedem ca este vorba de o conventie, de o intelegere intre parteneri pentru a convietui si a intemeia o familie.
M-am gandit sa adaug si latura spirituala pentru acest eveniment si atunci am cautat sa vad ce zice Biserica, pentru ca are si aceasta o implicare profunda.
Am cautat un site oficial pe care sa il pot cita, insa nu am gasit nimic de genul asta, asa ca am folosit primul rezultat din lista:
Căsătoria (numită şi cununie) este una din cele şapte sfinte taine sau sacramente ale Bisericii Ortodoxe. Căsătoria este o taină rânduită de Dumnezeu împotriva desfrânării, împotriva singurătăţii, pentru a fi ajutor potrivit unul altuia, la necazuri şi împotriva duşmanilor, pentru împlinirea planului lui Dumnezeu de a umple pământul şi de a-l supune (prin naşterea de prunci). Are scopul de a uni un bărbat şi o femeie printr-o uniune veşnică în faţa lui Dumnezeu, pentru a-L urma pe Hristos şi Evanghelia Sa şi realizarea unei familii sfinte şi pline de credinţă.(Sursa orthodoxwiki.org)
Am cautat si am citit mai multe site-uri legate de Biserica, care scriau despre casatorie si am vrut sa vad unde face referire la iubire, la dragoste. Am fost surprins atat in definitia de mai sus cat si in celelalte cautari sa nu gasesc mentionate cuvintele iubire si dragoste.
Revin la ideea de casatorie si subliniez faptul ca nu are de-a face cu iubirea, este DOAR un contract! O intelegere ce cuplul o face in fata societatii, cu participarea religiei si cu promisiunea spre o viata mai buna.
Asta este si mai trist pentru ca am vazut tot mai multi oameni care se casatoresc si inceteaza sa se mai iubeasca sau iubirea lor se transforma in altceva…intr-un parteneriat bazat pe un contract.
De aici se naste multa suferinta, deoarece casatoria este considerata ca fiind dovada suprema de iubire, cu toate ca nu are nici o legatura!
Observ cat de mult este incalcat dreptul fundamental al oamenilor, Liberul arbitru. Este alegerea noastra sa fim intr-o relatie armonioasa si sa iubim neconditionat, iar asta o facem pentru ca asa vrem si simtim, iar niciun contract din lume nu ar trebui sa ne constranga sa facem asta.
Un alt aspect al casatoriei este petrecerea in sine care aduce beneficii tertelor, mai putin cuplului casatorit. Fac referire aici si la sumele de bani ce sunt cheltuite in realizarea evenimentului. Astfel, castiga starea civila, biserica si restaurantul implicat.
Ma intreb ce rezultate ar aduce investirea sumelor respective in dezvoltarea personala a cuplului. Calatoriile, educatia si alte activitati creative, in care ar fi implicati amandoi, sunt doar cateva exemple ce ar avea ca rezultat apropierea partenerilor, crescandu-le increderea si pofta de viata.
Semnam contracte zi de zi, cu banci, cu furnizori de servicii, contracte de munca etc, cum sa semnam un contract de iubire, chiar exista asa ceva?
Departe de mine sa am ceva impotriva acestei intelegeri, eu vin sa subliniez un aspect ce casatoria nu il include si nu face referire: Iubirea.
Eu sustin casatoria, doar ca atrag atentia de a o vedea ca ceea ce este, un contract, ce are la baza o relatie de iubire intre parteneri. O acceptare sociala a relatiei nu o sa ajute pe cineva sa iubeasca mai mult, ci il/o va forta sa fie acolo, orice ar fi, pana cand moartea ii va elibera.
Sunt aspecte la care ma aprobi si la care esti impotriva, e normal. Scopul articolului este de a trezi o noua constiinta, de a pune o traditie veche sub o noua lumina. Cred in iubire si in devotament, cred ca ne sunt necesare si ne fac viata frumoasa, iar pe de alta parte, stiu ca pot fi exprimate in multe alte feluri.
Scrie-mi intr-un comentariu cum crezi tu ca iti poti arata iubirea si devotamentul in cuplu? Cum iti poti arata dragostea si aprecierea fata de persoana care a ales sa fie alaturi de tine in frumoasa voastra relatie de iubire.
Si aici iti spun: Poti Mai Mult, iubirea nu are limite.
Pana data viitoare, cum spunea Mircea Radu: Iubiti-va mult!
Cu iubire si devotament,
Sorin
iubirea inseamna sa il accepti pe cel de langa tine cum este si sa poti evolua in relatie sa daruiesti tot ce e mai frumos fara sa ai asteptari , sa-i fii alaturi unui om atunci cand nu mai crede in el si sa-i arati calea
Foarte frumos Cleo!